Zelf een kinderboek schrijven

Heb je inmiddels al veel kinderboeken voorgelezen en wil je graag zelf een kinderboek schrijven? 'Zo moeilijk kan het schrijven van een kinderverhaal toch niet zijn?' is een gedachte die veel (jonge) ouders hebben. Bij het schrijven van een boek komt echter veel kijken: naast het bedenken en schrijven van een verhaal moet je ook een uitgever vinden die een voorkant kan ontwerpen. Maar voor het allemaal zover is, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je het schrijven van een kinderboek aanpakt. Wij geven je hieronder handige tips.

Bedenk een onderwerp

Voordat je een onderwerp kunt bedenken, dien je eerst inspiratie op te doen. Je kunt deze inspiratie halen uit de kinderboeken die je tot nu toe kent. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je niet de letterlijke kern van het verhaal overneemt. Originaliteit is namelijk erg belangrijk bij het schrijven van een kinderverhaal!

Begin met schrijven

Na het bedenken van een onderwerp kun je beginnen met schrijven. Maak eerst een grove opzet: werk de personages uit en begin daarna pas met het uitwerken.

Overige stappen voor het schrijven van een kinderboek

Vanzelfsprekend is de laatste stap het daadwerkelijk publiceren van het boek. Echter is dit vaak moeilijk te bereiken. Eerst dien je de (eerste) versie van het boek op te sturen naar een uitgever die vervolgens bepaalt of het 'goed genoeg' is. Je moet hierbij wel klaar zijn voor kritiek, want het is vrijwel onvermijdelijk dat je verhaal in één wordt goedgekeurd. Nadat je goedkeuring hebt gekregen, begint de promotie en de verdere stappen. We wensen jou in ieder geval veel succes en hopen dat je iets aan deze informatie hebt gehad!

Top 5 kinderboekwinkels

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5