Van baby tot aan puber: leestips!

Boeken zijn er voor kinderen voor iedere leeftijd. Maar op welke leeftijd zijn welke boeken nu leuk en hoe zorg je er voor dat kinderen spelenderwijs hun woordenschat uitbreiden? Wij geven jou deze tips. Lees hieronder per leeftijdscategorie wat je als ouder het beste kunt doen!

0-2 jaar (baby)

Een hele jonge baby heeft werkelijk geen flauw idee wát je zegt, maar vindt het voornamelijk fijn om naar je stem en je intonatie te luisteren. En om natuurlijk lekker dicht bij papa of mama te zijn. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit wat dat je voorleest, als de baby maar je stem hoort. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een babyboekje te lezen met kleurrijke plaatjes waar je zelf een verhaaltje bij vertelt. Een baby ziet een boekje meer als speelgoed; leuk om weg te gooien of doorheen te bladeren. Kies dan ook voor een stevig babyboekje. Als de baby wat ouder wordt (6-12 maanden), krijg je wat meer interactie met de baby. Je zult gaan merken wat hij/zij leuk vindt en wat niet. Let hierbij op jouw kindje en herhaal de geluiden waar hij/zij vrolijk van wordt.

Als jouw baby bijna één jaar oud is, begrijpt ze steeds beter wat er te zien is op de plaatjes in het boek. Zelf kunnen ze dan vaak ook al plaatjes aanwijzen. De kunst is om te benoemen wat het kind aanwijst en maak er eventueel een geluid of gebaar bij. Ook ga je merken dat de aandacht vaak niet langer dan 5 minuten bij een boek kan blijven op deze leeftijd. Wanneer ze ongeveer 1,5 jaar oud zijn, begint het kind steeds meer interesse te krijgen in wat er in het boek staat, wat de hoofdpersonen doen en meemaken. Het is dan ook heel leuk om dit te koppelen aan het dagelijkse leven. Zo kunnen kinderen bepaalde gebeurtenissen beter begrijpen en verwerken.

3-4 jaar (peuter)

Wanneer je kind zo'n 3 jaar oud is, kun je samen praten over het verhaal. Stop eens midden in het verhaal met voorlezen en vraag je kind hoe hij denkt dat het verhaal verder zal gaan. Je kind zal je tijdens het voorlezen vast ook onderbreken met vragen. Beantwoord deze vragen, maar ga daarna weer verder met voorlezen. Wanneer het kind geen vragen stelt, kun jij als volwassenen dat tussentijds doen. Vraag je kind bijvoorbeeld wat hij/zij ziet, of kijk samen naar de kaft van het boek en bedenk waar het boek over zou kunnen gaan. De fantasie van een kind neemt op deze leeftijd steeds meer toe. Stimuleer je kind dan ook om te fantaseren over het verhaal en er een mooie wending voor te bedenken. Wanneer de aandacht van het kind verslapt, of hij/zij het verhaal een beetje eng vindt, is het tijd om te stoppen. Wanneer het kind behoefte heeft aan meer spanning, dan kun je het verhaal spannender maken door te spelen met je stem!

5-11 jaar (schoolkind)

Op deze leeftijd kunnen kinderen steeds beter lezen en zullen ze op school te maken gaan krijgen met het AVI-leesniveau. Ze zullen op school toetsen moeten afleggen om te bewijzen op welk leesniveau zij tot dusverre zijn. Daarbij draagt het lezen van boeken (educatief of niet) bij aan de ontwikkeling van het kind. Door regelmatig te lezen zullen zij hun woordenschat uitbreiden en zullen zij beter worden in het technisch begrijpen van een tekst. Kortom: spoor jouw kind aan om een leuk boek uit te zoeken en zo af en toe daar eens in te lezen! Zij zullen merken dat ze hier ook nog eens plezier aan zullen beleven.

12 jaar en ouder (puber)

Er komt van alles om de hoek kijken wanneer jouw kind gaat puberen. Als ouder is het van belang om gedurende deze periode een vinger aan de pols te houden. Onderwerpen als: flirten, alcohol, seksualiteit, feestjes en keuze maken komen hierbij aan bod. Vaak worden deze onderwerpen ook meegenomen in kinderboeken voor pubers. Via deze weg kunnen kinderen op een eenvoudige, laagdrempelige wijze kennismaken met deze onderwerpen. Maar ook andere verhalen kunnen zorgen voor ontspanning. Veel jongeren vinden het fijn om zich eens af te zonderen van de drukte en even in een boek te duiken. Daarnaast vinden veel jongeren het ook heerlijk om op vakantie een leuk boek te lezen.

Top 5 kinderboekwinkels

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5