Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen. Deze week start begin Oktober. Tijdens deze Kinderboekenweek wordt er veel aandacht besteedt aan Nederlandse kinderboeken. Ieder jaar wordt er aan een schrijfster/schrijver gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Dit geschenk is een uitgave van de stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Nederlandse basisscholen besteden veel aandacht aan de Kinderboekenweek. Maar ook bibliotheken besteden deze week extra aandacht aan het lezen. Vaak worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo komt er bijvoorbeeld een schrijver die komt voorlezen en vertellen over zijn werk.

Prijzen beste boeken

Gedurende de Kinderboekenweek worden er ook prijzen toegekend aan de beste boeken. Er zijn 5 soorten prijzen: griffels, penselen, vlag en wimpel, een prijs van de Kinderjury of 1 van de jonge jury. De gouden griffel wordt toegekend aan het best geschreven boek dat jaar. De zilveren griffel is de prijs voor het opeen na best geschreven boek. Dan heb je ook nog de gouden en de zilveren penseel, die zijn bestemd voor het best geïllustreerde boek en het opeen na best geïllustreerde boek. Boeken die helaas niet in de prijzen vallen, maar toch erg in de smaak vallen worden bekroond met de ''vlag en wimpel'''.

Ieder jaar een ander thema

Ieder jaar heeft de Kinderboekenweek een ander thema. Vaak wordt het thema ook aangeduid met een motto. Daarbij zingt ook Kinderen voor Kinderen sinds 2012 ieder jaar een themanummer voor de Kinderboekenweek. Thema's van voorgaande jaren waren bijvoorbeeld: 'Hallo wereld', 'Gruwelijk eng', 'Raar, maar waar', 'Feest' en 'Klaar voor de start?'.

Top 5 kinderboekwinkels

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5